Geschreven door Fractie Gemeenteraad
Tijdens de commissievergadering van donderdag 9 januari sprak ons raadslid David Bosch zich stevig uit tegen de plannen van het college om de milieuzone in Utrecht verder uit te breiden. Hoewel UtrechtNu! gezonde lucht belangrijk vindt, roept het voorstel volgens Bosch meer vragen op dan antwoorden biedt.
Luchtkwaliteit: cijfers en emoties
“De luchtkwaliteit in Nederland is de afgelopen decennia sterk verbeterd,” begon Bosch. Hij verwees daarbij naar cijfers van het RIVM die aantonen dat de lucht in ons land nog nooit zo schoon is geweest. “Toch lijkt het college vooral te focussen op maatregelen die nauwelijks meetbare resultaten opleveren, terwijl ze wel flinke kosten met zich meebrengen voor inwoners en ondernemers.”
Een voorbeeld hiervan is het plan om de milieuzone uit te breiden naar de hele stad. UtrechtNu! ziet hierin weinig meerwaarde. “Het is ronduit oneerlijk om kleine ondernemers, die al kosten hebben gemaakt om aan eerdere regels te voldoen, nog verder op te zadelen met extra lasten,” stelde Bosch. “Het college geeft zelf niet eens het goede voorbeeld. Nog geen twee jaar geleden kochten ze 17 dieselvuilniswagens vanwege de kosten en onzekerheden rond elektrische alternatieven. Maar diezelfde onzekerheden en kosten moeten ondernemers dan maar voor lief nemen?”
Impact op inwoners en ondernemers
Het uitbreiden van de milieuzone raakt volgens Bosch ook gewone Utrechters met een smalle beurs. “Tweedehandsauto’s die wél aan de eisen voldoen, worden schaarser en duurder. Het gevolg? Mensen met een lager inkomen worden uit de stad geduwd.” Bosch benadrukte dat het college hiermee een stad creëert waar straks alleen nog plek is voor “bakfiets-kunstenaars” en waar diversiteit in de samenleving verder onder druk komt te staan.
Geen realistische normen
UtrechtNu! zet ook vraagtekens bij het hanteren van strenge WHO-normen voor luchtkwaliteit. “Deze normen zijn niet haalbaar in een dichtbevolkt land als Nederland,” aldus Bosch. “Het college lijkt eerder een signaalpolitiek te voeren dan effectief beleid te maken. Dat zien we ook bij andere zaken, zoals het verbieden van houtstook. Dit is niet te handhaven, terwijl we juist winst kunnen behalen door mensen beter te informeren en verplicht gebruik van filters te stimuleren.”
Volgens Bosch zou Utrecht zich beter kunnen richten op internationale samenwerking. “Veel luchtvervuiling komt van buiten Nederland. Door samen te werken met regio’s waar de luchtkwaliteit écht slecht is, kunnen we grotere stappen zetten.”
Bosch sloot zijn betoog af met een duidelijke boodschap: “De gemeente moet prioriteiten stellen die écht verschil maken voor onze inwoners. UtrechtNu! overweegt moties en amendementen om de plannen bij te sturen. Gezonde lucht is belangrijk, maar niet tegen elke prijs.”