Geschreven door Sjors Nagtegaal
Kent u dat oude broodje-aapverhaal over de oorsprong van het woord smeerlap? Toen Napoleon begin 19e eeuw hier de lakens uitdeelde, introduceerde hij allerlei belastingen die voor velen als verstikkend en ergerlijk werden ervaren. De wielenbelasting was er zo één. Maar wij Nederlanders, slim als we zijn, haalden simpelweg de wielen van onze koetsen af. “Hoe reis je dan met zo’n ding?” vraagt u zich af. Welnu, men bond er een lap met teer of vet onder, en zo schoof men voort—zij het met een hels kabaal. Als we de volksverhalen mogen geloven, veroorzaakte men hiermee zoveel overlast dat men al snel bekendstond als een smeerlap.
Dan het bruggetje naar de ondernemer, specifiek die op de Amsterdamsestraatweg—overigens ook een bedenksel van Napoleon. Deze ondernemers schreeuwen het uit van de pijn; hun geliefde straat ligt open en ze verdienen bijna niets meer. Het water staat hen letterlijk tot aan de lippen. Ons raadslid, David Bosch, had dit al voorspeld. Werd er geluisterd? Neen, want die weg moet opnieuw worden ingericht; auto’s zijn immers verfoeilijk.
Terug naar die smeerlap. In de ogen van het Utrechtse college is de ondernemer een smeerlap. Althans, zo lijkt het bij bijna alle partijen. D66 doet nog wel eens een poging om voor hen op te komen, maar heeft zichzelf klemgezet in een monstercoalitie die weinig ruimte laat voor liberale geluiden. UtrechtNu! en de geweldige mensen binnen onze partij zien de Utrechtse ondernemer óók als smeerlappen, maar dan in positieve zin. De koets is Utrecht, en die ingesmeerde lappen zijn onze ondernemers. Zonder hen geen beweging; zij zijn onmisbaar voor onze stad.
Ons commissielid, Rien van den Hoek—zelf jarenlang ondernemer geweest—merkte afgelopen donderdag terecht op dat deze ondernemers het al jaren zwaar hebben. Weet u nog, die coronaperiode? Rien zei treffend: “Het gaat hier niet over multinationals of grootgrutters, maar over de kleine middenstand, de eenmanszaken, mensen die zich een slag in de rondte werken met werkweken van 70 uur en meer. Die kleine middenstand is de basis van de economische welvaart van deze stad. Het voelt nogal eens vergeten in dit huis.”
Dat laatste haakt weer in op die negatieve connotatie van het woord smeerlap. Ondernemen is vies bij de GroenLinks-PvdA-PvdD-S&S-kliek. Helaas hebben deze partijen een flinke vinger in de pap in de raad. Student & Starter heeft net zoveel vlees op de botten als onze jonge partij, maar zij zijn tenslotte slechts een vehikel van GroenLinks.
Maar laat het helder zijn: UtrechtNu! zal blijven vechten om de pijn van deze belangrijke groep ondernemers te verlichten. Zij verdienen steun, waardering en een bestuur dat hen niet als obstakel ziet, maar als de motor van onze stad.