Geschreven door Fractie PS
Tijdens de Statencommissie BEC van 18 september stond de Zomernota van de Provincie Utrecht centraal, een document dat de financiële status van de provincie schetst. Voor de laatste keer werd de Zomernota behandeld, omdat deze rapportagevorm in de toekomst verdwijnt. Namens UtrechtNu! nam Statenlid Sjors Nagtegaal het woord en sprak met een mix van humor en ernst over de noodzaak van strakker financieel beleid en meer transparantie in de provincie.
De Zomernota verdwijnt met een vlammende pijl
Nagtegaal begon zijn bijdrage met een vleugje ironie over het verdwijnen van de Zomernota: “De Zomernota verdwijnt en dat geeft menig financieel beest onder ons toch een gevoel van melancholie.” Hij beschreef het afscheid van dit document op kleurrijke wijze als een Noorse begrafenis, waarbij het document symbolisch op een begrafenisboot gelegd zou worden en met een vlammende pijl in brand gestoken zou worden.
Na deze luchtige opening benadrukte Nagtegaal de serieuze uitdagingen die de Zomernota blootlegt. Hij wees op de vertragingen in verschillende projecten, zoals bij de inrichting van het Natuurnetwerk Nederland en de woningbouwversnelling. “Vertragingen kosten niet alleen tijd, maar ook geld. We moeten veel strakker sturen op deze projecten, zodat we niet steeds voor verrassingen komen te staan en de kosten uit de hand lopen,” stelde hij.
Nagtegaal maakte zich zorgen over het frequente gebruik van de provinciale reserves om tekorten te dekken, bijvoorbeeld voor de energietransitie en woningbouw. “Hoewel dit vaak wordt gedaan om tekorten te dekken, is het op de lange termijn niet houdbaar om onze reserves als buffer te blijven gebruiken,” waarschuwde hij. Volgens UtrechtNu! is het noodzakelijk om zuiniger om te gaan met de reserves en eerst kritisch naar de kosten te kijken voordat deze opnieuw worden aangesproken.
Oproep tot meer transparantie en toekomstgericht budgetteren
Een ander belangrijk punt in Nagtegaals betoog was de noodzaak van meer transparantie en controle over de financiën van de provincie. Hij hekelde de vele bijstellingen in de Zomernota en benadrukte dat de provincie te vaak reactief handelt: “We moeten toekomstgericht budgetteren en zorgen dat we niet achter de feiten aanlopen.” Nagtegaal pleitte voor meer aandacht voor autonome ontwikkelingen zoals CAO-afspraken en belastingopbrengsten, die volgens hem nu grote gaten in de begroting slaan.
Nagtegaal sloot zijn bijdrage op een doortastende toon af: “Voorts zijn wij van mening dat er een einde moet komen aan het uitbreiden van de taken van onze provincie.” Hij riep op om onnodige uitgaven te vermijden en efficiënter om te gaan met het belastinggeld van de inwoners van Utrecht. “Dat vraagt om discipline, een kritische blik, en een efficiëntere besteding van ons belastinggeld.”