Geschreven door Michiel Fiscalini
Tijdens de Statenvergadering van vandaag, 8 november, hebben wij van UtrechtNu! ons krachtig ingezet voor de toekomst van onze provincie. Met de Programmabegroting 2024 op tafel, hebben wij het voortouw genomen met het indienen van meerdere voorstellen.
Wij hebben ons uitgesproken tegen het gebruik van balsahout in windturbines, vanwege de daarmee samenhangende duurzaamheidsproblematiek en de impact op de bossen van de Amazone. Daarom hebben we daarover een motie ingediend.
De strijd tegen de invasieve Aziatische Hoornaar, die onze inheemse insecten bedreigt, stond eveneens centraal in onze agenda. Wij hebben gepleit voor effectieve bestrijding om onze inheemse soorten te beschermen te beschermen.
Het behoud van broedgebieden voor weidevogels was een ander belangrijk onderwerp voor ons. Wij zijn ervoor dat deze gebieden beschermd blijven en niet moeten wijken voor windturbineprojecten. Daarom hebben we daar samen met de Partij voor de Dieren een motie over ingediend.
We hebben een voorstel ingediend voor het registreren van de fietskilometers van de Gedeputeerde Staten, onder de sprekende titel ‘Practice what you fiets’. Dit voorstel is goed ontvangen; met name de titel kreeg complimenten. Bij UtrechtNu! zijn we van mening dat het provinciebestuur, dat vaak het gebruik van de fiets stimuleert, het goede voorbeeld moet geven door eerst zelf te beginnen met fietsen en dit te registreren.
Wij hebben ook een motie met succes voorgedragen voor meer transparantie en duidelijkheid in de rolverdeling van de Provincie bij elk Statenvoorstel. De ‘rollenparagraaf’ is positief onthaald en zal bijdragen aan meer duidelijkheid over de verantwoordelijkheden binnen de provinciale politiek.
Bij de behandeling van het Cultuur- en Erfgoedprogramma hebben wij de noodzaak van betere toegankelijkheid van culturele initiatieven voor alle Utrechters benadrukt. Met de titel ”Waarborg echte inclusiviteit” willen wij culturele initiatieven toegankelijker maken, voor iedereen. Wij constateren dat cultuuraanbod vaak voor de ”happy few” is. Dat moet anders.
Tot slot hebben wij een kritieke bijdrage geleverd aan de discussie over de omstreden Windturbine-enquête, waarbij wij de aandacht hebben gevestigd op de procedurele zorgvuldigheid en de noodzaak voor betrokkenheid van burgers bij dergelijke belangrijke besluiten.